Aktuellt

< Back to News

Från Dagens Industri

Ibland hamnar man rätt genom att köra fel. Engelsmannen Denis Lodge fastnade i fel bilkö hemma i Storbritannien, rullade på färjan till Göteborg – och blev kvar i Sverige. Den tidigare yrkesmilitären och bergsklättraren arbetade långt senare som marknadschef på en mekanisk verkstad i Småland när en lastbil med en tvättbalja rullade in.

FAKTA

AMON AB

  • Ägare: Denis Lodge
  • Omsättning: 9,8 Mkr (2013)
  • Resultat efter finansnetto: 352.000 (2013)
  • Antal anställda: 10

”En god vän till mig hade just sålt sitt företag och ingen ville ha baljan. Så han gav den till mig. Jag visste inte heller vad jag skulle ha den till”, säger Denis Lodge, vd för Amon.

Fick tvättförfrågan

Den sex meter långa baljan hade använts i tillverkningsindustrin. Snart ringde telefonen.

”De undrade om jag kunde tvätta medicinska kopparrör. Jag svarade: självklart!”

Ett nytt företag var fött. Nischen blev från starten 1990 avfettade, oljefria kopparrör med väldigt höga renhetskrav som främst används till medicinsk gas inom sjukvården. Nyligen levererades bland annat 25 ton kopparrör till Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Även Norge, Danmark och baltstaterna är stora exportmarknader.

”Vi har också levererat med flyg till Australien. Sverige har mycket hög status i världen när det gäller standardiseringar.”

Baljan jobbar kvar

Rören specialtillverkas av en finsk underleverantör och säljs till samtliga grossister i Sverige. I dag levereras även rör i stål och rostfritt och kunderna finns även inom den privata industrin. Och baljan arbetar fortfarande i företaget.

”Men nu använder vi inte lika starka kemikalier. Rören doppas i tensider som värms upp till 40 grader. Vi använder även ultraljudstvätt för att undvika partiklar i smådelarna.”

Samtidigt anlitas Denis Lodge internationellt för sina kunskaper när det gäller regelverk, märkningar, klassificeringar och standarder till gasrör och gasanläggningar.

”Jag borde ha gått i pension för längesen. Men det är ju för jäkla kul.”

Björn Solfors

bjorn.solfors@di.se

 

Foto: Joey Abrait